Hostů OnLine:
Členů OnLine:
Registrovaných členů:
Právě přihlášení:
Legenda zvaná lomnické kroužky
...aby to tu zavonělo
    
 
     

     …nevím, zda je vhodné o adventu zmiňovat mocnost z opačného konce spektra, ale bylo to peklo!
 
     Lomnické kroužky jsou v naší rodině symbolem Vánoc stejně významným, jako stromeček, kapr a jmelí. Babička ten recept dostala od farské kuchařky a ta ho zase měla od kuchařky hraběcí, prostě rodokmen jak u arabského plnokrevníka, jehož původ se ztrácí někde v mlhách dávnověku.
 
     U normálního cukroví se máslo nahňahňá s ostatními surovinami do tvaru koule, ta se vrazí do lednice, kde si nějakou chvíli odpočine, pak se z ní něco vyvaluje, vykrajuje, vytlačuje, modeluje, peče, slepuje, natírá, cukruje…hotovo! Ne tak lomnické kroužky. Máslo pokojové teploty se musí třít se žloutky pokojové teploty půl hodiny do pěny a teprve do takto rozdováděného společenství slepičích zárodečných buněk a mléčného tuku se vkládá vše ostatní (v pokojové teplotě, pochopitelně). Žádný odpočinek! Vyválet, vykrájet, hlídat troubu. Kroužky musí mít barvu slonové kosti, jen bříška, kterými spočívají na plechu, mají být něžně růžová.
 
     Napětí s námi lomcovalo jako s mechaniky depa závodní ef jedničky. Na sporáku stál hrnec s vařící vodou, nad miskou s vanilkovým cukrem se vznášel vynervovaný pár rukou a …tři…dva…jedna…TEĎ,  nastal mazec! Kroužky z trouby ven, naskládat do cedníku, ponořit, ale hned zase vyndat z vroucí vody a vyklopit do misky s cukrem, kde na ně roztřesené prsty metaly bílé závěje, aby se po chvíli tou lavinou o-pa-tr-ně prohrabávaly a vyprošťovaly přeživší jedince. Mnoho kroužků zahynulo již při cestě z plechu na cedník, mnoho jich nepřežilo vařící lázeň. Zdálo by se, že vlna devastace v misce s cukrem bude tou poslední. Nikoliv. Ne každý z prořídlé řady statečných kroužků chladnoucí a schnoucí na podložce, se dočkal šťastného přemístění do drobné krabičky. Některé se přilepily tak intenzivně, že je ani ostrá čepel nože nedokázala z těsného spojení vymanit.
 
     Já i moje sestra procházíme každoročně stejným martýriem, protože nemít lomnické kroužky, znamená ublížit Ježíškovi.
 
     Tak jo. Du do toho!
 
     „Všechny suroviny mají stejnou pokojovou teplotu,“ mumlám a vytvářím si zdání pevné půdy pod nohama „tak co se, sakra, může stát…?!“
A v tom se mi zastavilo srdce poprvé. V ustrnutí zírám na své upatlané ruce hňahňající v míse všechny suroviny do jedné koule.“ Šmarjá, já půl hodiny netřela žloutky s máslem…!“ zanaříkala jsem zdrceně. Dala bych si cigaretu, kdybych před pěti lety nepřestala kouřit. Ten proces s koulí jsem rezignovaně dokončila a těstem mrskla do lednice. Třeba mě zejtra něco napadne.

     Zejtra mě něco napadlo. A srdce se mi nad tou drzostí zastavilo podruhé „Já to nebudu čvachtat ani v tý vypráskaný vařící vodě.“ Měla jsem pocit, že jsem dočista zešílela. „Jáák , nebudu? Čvachtat?“ To se mě mé odpovědnější alter ego snažilo nasadit zpět na správnou kolej. Marně. Při téhle zločinecké myšlence už zůstalo.
 
     Pravdou je, že mám plnou krabici lomnických kroužků v barvě slonové kosti a s bříšky něžně růžovými. Sestra na ni vytřeštila oči a tiše hlesla „…kolik dávek?“
„Jedna!“ Načež jsem jí odtajnila celý barbarsko-kacířský zestručněný postup.

     „V žádném případě to nesmíme prozradit mamce“ vyslovila po chvíli mlčení nahlas konspirační plán k duševní ochraně naší matky, se kterým jsem se plně ztotožnila.
 
 
 
 
Léta Páně 2013, dne 8.12. věnováno autorem Doremifa
Share
  
|<   01  02  >|
5.4.2016 | 15:01    Anna Marie

Tak ano, děkuji, přidám pak ráda svou zkušenost, pokud mi to nesní pod rukama ...
4.4.2016 | 15:27    Doremifa

...potěšená. Děkuju za vlídné slovo. Ne, ten recept tajný není, jen co pohledám ve vánocních receptech, dodám. :)
4.4.2016 | 15:12    Anna Marie

Pobavilo a spravilo náladu, já jen, jestli ten recept není tajný, tak poprosím ...
20.1.2014 | 20:27    Hypnos

na ja, experimentovat se halt muší, jsme rádi, že to klaplo Magdaleno Dobromilo Úsměv
13.12.2013 | 17:42    Doremifa

...luxusní. Furt je užírám. Takže co do trvanlivosti nejspíš nebudu schopná podat svědectví :)
13.12.2013 | 16:03    Burlev

Pěkný zážitek ten tvůj "popis". Jen co je pravda. :) A realita? Žádný chuťový rozdíl? Ani v trvanlivosti, čerstvosti, nadýchanosti? ;) Pokud to z kroužky (ne)vyšlo, tak s fejetonkem to vyšlo na 1. :)
11.12.2013 | 20:49    Doremifa

...basamakulíky, avízo
11.12.2013 | 20:39    Doremifa

...jsem se vědoma, že próza vyžaduje od čtenáře určitou porci odvahy, přecijen si její přečtení nárokuje větší porci času a výsledek je nejistý.
Mám radost, žes to riskla, marti. :)
 
11.12.2013 | 19:29    marta

:)
doremi, ja sa zas priznám
občas prózu obídem, že "neskôr, neskôrô
aj toto som chcela, no spomenula, som si ako som sa nedávno na ktoromsi tvojom textíku výborne pobavila a..
jasné
dobre, že tak urobila
vieš výborne podať
takéto mimoriadne udalosti
:)
10.12.2013 | 11:02    Doremifa

...vzpoura, která vůbec nemusela vyjít, nan. Co my víme, kde je technologický postup a kde už začíná magie :)
Dík.
9.12.2013 | 19:33    nana

Smích... super... načo veci komplikovať... mala by si to posolstvo šíriť ďalej...
9.12.2013 | 11:51    Doremifa

...potěšila jste mě, děvčata. Nejenom nákukem, ale hlavně vlídným slovem. Ať se vám daří u sporáčku jako mněÚsměv
9.12.2013 | 10:36    Dota Slunská

Hezky! „...kolik dávek?" Smích
Připomnělo mi to jednu naší mňamku, se kterou se taky člověk patlá půl dne, někdo jí říká nebe v puse, někdo ku*va rohlíčky. Úsměv Jenže ta bohužel zjednodušit nejde.
8.12.2013 | 22:16    hanele m

ještě foto a bude to dokonalost sama, Bohunko  Úsměv
8.12.2013 | 20:05    básněnka

ježíšku tohle je tak nádherný...usmívám se, jo to je něco pro mé letošní pečeníÚsměv
 
díky, moc mne to nadchlo
|<   01  02  >|